fbpx
Ulje noćurka

Žuti noćurak u kremi za lice

Primula ili žuti noćurak simbolizuje večnu mladost i ljubav. Tako i jeste, moćni ekstrakt i aromatično ulje noćurka obezbeđuje koži svežinu. Noćurak i jeste lekovita biljka koja deluje blagotvorno, ne samo na kožu, već i kosu. Ovaj sastojak pojačava snagu i delovanje noćne kreme Millenium Alliance.

Millenium Aliance dnevna i noćna krema
Millenium Aliance dnevna i noćna krema

Ulje i ekstrakt noćurka koji se koriste u kozmetici deluju kao antioksidantno sredstvo za omekšavanje kože, a deluju i kao regulatori ćelijskog metabolizma. Osnovno bioaktivno jedinjenje noćurka je gama-linolna kiselina (GLA) je odgovorna za brojna blagotvorna dejstva ove biljke. Pored efekta omekšavanja, delovanje masnih kiselina je i regenerativno i protivupalno. Postoje tvrdnje da gama-linolna kiselina deluje kao sredstvo za podmlađivanje, ali nema dovoljno istraživanja koja ukazuju da je dobra i kao sredstvo protiv bora i drugih znakova starenja. Postoje istraživanja koja pokazuju njeno antikancerogeno delovanje u proizvodima koja se oralno upotrebljavaju, ali nema onih koja govore o takvom delovanju kada su u pitanju takvi problemi sa kožom. Ekstrakt noćurka je blagotvoran u proizvodima za kosu, hidrira je i umiruje.

Ulje noćurka se koristi za lečenje različitih dermatoloških oboljenja, kao što su atopijski dermatitis i neurodermatitis. Koristi se u proizvodima za olakšanje simptoma psorijaze i ekcema, smanjuje upalu i iritaciju kože kod akni i rozacee.

Ova izdržljiva biljka koja može dugo da izdrži bez vode je i jestiva i veoma ukusna i od nje se mogu praviti i salate, iako je često smatraju korovom, nije tako.  Žuti noćurak je bio poznat našim precima: koristio se u medicini za lečenje raznih oboljenja. Koren se koristio za oporavak posle angine, nadzemni delovi za podlive na koži i probleme sa digestivnim sistemom.  Listovi su se koristili za lečenje uganuća i otklanjanja nelagodnog osećaja kod hemoroida. Indijanci su prehlade lečili čajem od korena, a Ukrajinci od cveta ove volšebne biljke. Cvet, stablo, list i koren su se koristili za lečenje raznih kožnih oboljenja. Ulje noćurka, dobijeno neposredno iz semena je sastojak lekovitih sredstava zvanične medicine. Ulje sadrži do 80% linolenske kiseline, što je mnogo više nego u bilo kom drugom biljnom ulju. oko 10% odlazi na gama-linolnu kiselinu i preostaliih 10% na ostale: oleinsku, palmitinsku, sterainsku, alfa-linolensku i eikozansku kiselinu. Može se reći da je ulje noćurka po svom sastavu bliže ribljem ulju, nego biljnim uljima. Već prilikom prve primene kozmetičkih proizvoda sa uljem noćurka, smanjuje se gubitak vlage u gornjim slojevima kože, a redovnom primenom, struktura epidermisa se potpuno obnavlja i količina vlage je po svojim pokazateljima bliska nivou vlage u zdravoj i mladoj koži. Noćurak sadrži vitamin E, koji je klopka za slobodne radikale. Tanin iz noćurka normalizuje lučenje sebuma.

Noćurak se može svugde sresti, od Latinske Amerike do Evrope i Azije. Danas se, ipak, u kozmetici koristi noćurak koji se uzgaja u posebnim uslovima. U zavisnosti od sredine i klime, noćurak može da naraste i do nekoliko desetina centimetara (u prirodnom staništu do 20cm).  

Остави коментар

sr_RSСрпски језик
Korpa
Korpa je prazna!
Nastavite kupovinu
0
Scroll to Top